KEK KASTARD PANDAN
BAHAN-BAHAN (A)
- 180 gm gula kastor ~
- 500 ml air daun pandan
- 1 sudu besar serbuk agar-agar segera
BAHAN-BAHAN (B)
- 400 ml santan pekat
- 85 gm tepong hoen kwee hijau
- 1 sudu kecil pewarna hijau
- secubit garam
- Untuk hiasan
- 1 cawan kelapa kering
CARA-CARANYA :
- Kek span di hiris kepada 2 bahagian. Ketepikan
- Untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk.
- Masak atas api sederhana hingga mendidih.
- Kacau hingga gula hancur.
- Satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata.
- Masukkan aduanan ini kedalam adunan (A).
- Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih. (jgn terlalu lama/pekat, nanti tak smooth bila dituang atas kek)
- Sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
- Letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
- Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
- Hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
- Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan .
- Salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda.
Tips : Makan jangan lupa baca Bismillah dan jemput saya makan.. hehe
Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama TQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)
0 comments:
Post a Comment