BAHAN-BAHAN UNTUK MEE :
- 1 Paket mee wantan (rebus dan toskan)
- 5 sudu besar kicap pekat
- 5 sudu besar minyak bijan
- 3 sudu serbuk lada sulah / lada putih
BAHAN-BAHAN UNTUK SUP :
- 1 cawan ikan bilis tamban
- 1 kiub ikan bilis (cap maggi)
- 3 ulas bawang putih (diketuk lumat)
- sedikit serbuk lada sulah
- fishball secukupnya
- minyak untuk menumis
BAHAN UNTUK HIASAN :
- Sayur Pak Choy (Basuh dan rebus)
- Cendawan Fungus Hitam (rendam sehingga kembang dan dihiris halus)
- Kulit wantan (potong 5cm persegi dan goreng garing)
- Ayam digoreng garing (ketuk penyek)
- Daun sup dan daun bawang (dicincang halus)
CARA-CARANYA :
- Tuangkan kicap, minyak bijan dan lada sulah kedalam bekas.
- Kemudian masukkan mee yang telah ditos dan digaul rata.
- Untuk sup : tumis bawang putih hingga naik bau dan masukkan lada sulah, masukkan air bersama ikan bilis dan kiub ikan bilis.
- Biarkan mendidih, jika kurang masin boleh tambah sedikit garam, kemudian masukkan fishball.
- Masukkan mee kedalam pinggan dan susun sayur pak choy, fungus hitam, kulit wantan goreng dan ayam.
- Curahkan sup panas keatas hidangan dan tabur dengan daun sup dan daun bawang.
- Jika ada cili jeruk lagi baik untuk tambahkan kesedapan nya..
- Sedia untuk dihidangkan.
Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)
0 comments:
Post a Comment