Bahan-bahan :
- 1 kg mee kuning (dicelur dan toskan)
- 1/2 kg. daging (rebus sehingga lembut dan hiris nipis)
- 300 gm tauge (buangkan ekornya dan celur)
- 2 tangkai daun bawang/ daun sup (dihiris)
- 4 tangkai cili merah/hijau (dihiris)
- 3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
- 3 biji telur rebus (dibelah)
- 3 biji limau nipis (dibelah)
- Sedikit bawang goreng
Bahan Kuah :
- 3 batang serai * (bhn bertanda * di kisar halus)
- 5 ulas bawang merah *
- Sedikit halia *
- sedikit lengkuas *
- 3 ulas bawang putih*
- 1/2 kg keledek (direbus dan dikisar halus)
- 100 gm udang kering
- 2 s/b cili kisar
- 3 s/b serbuk kari daging
- air rebusan daging
- air secukupnya ikut kepekatan yg di kehendaki
- Sedikit garam
- Sedikit minyak masak
- Sedikit gula
Cara-Caranya :
- Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang di kisar, rempah dan cili kisar hingga garing.
- Masukkan keledek kisar. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
- Akhir sekali, masukkan garam dan gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
- Angkat dan hidangkan dgn mee yg telah di celur dan bahan yg dihiris.
- Tuangkan kuah ke atas mee dan boleh dihidangkan
0 comments:
Post a Comment