Click Here!

Tuesday, September 29, 2015

RESEPI MASAK TEMPOYAK UDANG PETAI


Bahan-bahannya :

  • 300 gram udang laut (terasa manis)
  • 3 ulas bawang merah*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 10 biji cili padi*
  • 1 biji cili merah*(yang bertanda * dikisar sekali)
  • 1 helai daun kunyit
  • 250ml Santan pekat
  • 1 gelas air
  • 4 sudu besar tempoyak
  • Garam secukup rasa


Cara-caranya :

  1. Masukan bahan kisar ke dalam periuk bersama segelas air.
  2. Kemudian masukan santan dan tempoyak, kacau sehingga sebati pada kuah.
  3. Kemudiah masukan udang dan petai, serta garam
  4. Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih.
  5. Rasa garamnya, jika tak cukup tambah secukup rasa.
  6. Kemudian masukan hirisan daun kunyit. kacau sebentar. Tutup api.
  7. Siap untuk dihidang bersama nasi putih panas.
  8. Sebelum makan baca doa makan terlebih dahulu.
  9. Selamat menjamu selera


Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)

0 comments:

Post a Comment