Bahan-bahannya :
- 300 gram udang laut (terasa manis)
- 3 ulas bawang merah*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 10 biji cili padi*
- 1 biji cili merah*(yang bertanda * dikisar sekali)
- 1 helai daun kunyit
- 250ml Santan pekat
- 1 gelas air
- 4 sudu besar tempoyak
- Garam secukup rasa
Cara-caranya :
- Masukan bahan kisar ke dalam periuk bersama segelas air.
- Kemudian masukan santan dan tempoyak, kacau sehingga sebati pada kuah.
- Kemudiah masukan udang dan petai, serta garam
- Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih.
- Rasa garamnya, jika tak cukup tambah secukup rasa.
- Kemudian masukan hirisan daun kunyit. kacau sebentar. Tutup api.
- Siap untuk dihidang bersama nasi putih panas.
- Sebelum makan baca doa makan terlebih dahulu.
- Selamat menjamu selera
Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)
0 comments:
Post a Comment