Click Here!

Wednesday, September 16, 2015

RESEPI KEK LAPIS SARAWAK SUPER DUPER




Disediakan : Resepi Bondaku Original
Penyediaan : 3 - 4 jam

BAHAN-BAHAN 1 :

  • 100g Gula Halus
  • 200g Jem Nenas
  • 450g Butter
  • 30g Ovalete
  • 300g Susu Pekat Manis


BAHAN-BAHAN 2 :

  • 10 biji Telur Gred A


BAHAN-BAHAN 3 :

  • 280g Tepung Hong Kong


BAHAN-BAHAN 4 :

  • Pewarna Merah, hijau dan kuning


CARA-CARANYA :


  1. Pukul kesemua Bahan A sehingga kembang dengan kelajuan yang maxima.
  2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul, juga dengan kelajuan sama sehingga habis
  3. Masukkan tepung dan adun dengan kelajuan yang perlahan hanya untuk sebatikan saja.
  4. Bahagikan kan kpd 3 bahagian di diwarnakan merah, kuning dan hijau.
Cara-Cara melapis:-
  1. Sapukan sedikit margerin pada permukaan loyang.
  2. Alaskan dengan kertas minyak.
  3. Sendukkan adunan warna merah ke dalam loyang dan ratakan dengan sudu supaya ia serata tebal nya.
  4. Bakar dalam oven menggunakan api atas sahaja dengan api yang sederhana besar.
  5. Pastikan lapisan telah masak/bertukar warna sedikit anggaran masa 7-10 minit setiap lapisan baru dikeluarkan dari oven.
  6. Tekan lapisan kek dengan alat penekan atau gelas yang rata untuk mengeluarkan angin jika ada.
  7. Sapu sedikit butter di atas nya.
  8. Ulang step 3-7 diatas untuk hijau, kuning, dan Merah kembali sehingga adunan habis.
TIPS:
 Pastikan kek benar-benar sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang.
Untuk mendapatkan rasa yang sedap, jangan lupa ajak kami makan.
huhu.

Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL FB
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)

0 comments:

Post a Comment