Disediakan : Resepi Bondaku Original
Penyediaan : 3 - 4 jam
BAHAN-BAHAN 1 :
- 100g Gula Halus
- 200g Jem Nenas
- 450g Butter
- 30g Ovalete
- 300g Susu Pekat Manis
BAHAN-BAHAN 2 :
- 10 biji Telur Gred A
BAHAN-BAHAN 3 :
- 280g Tepung Hong Kong
BAHAN-BAHAN 4 :
- Pewarna Merah, hijau dan kuning
CARA-CARANYA :
- Pukul kesemua Bahan A sehingga kembang dengan kelajuan yang maxima.
- Masukkan telur satu persatu sambil dipukul, juga dengan kelajuan sama sehingga habis
- Masukkan tepung dan adun dengan kelajuan yang perlahan hanya untuk sebatikan saja.
- Bahagikan kan kpd 3 bahagian di diwarnakan merah, kuning dan hijau.
- Sapukan sedikit margerin pada permukaan loyang.
- Alaskan dengan kertas minyak.
- Sendukkan adunan warna merah ke dalam loyang dan ratakan dengan sudu supaya ia serata tebal nya.
- Bakar dalam oven menggunakan api atas sahaja dengan api yang sederhana besar.
- Pastikan lapisan telah masak/bertukar warna sedikit anggaran masa 7-10 minit setiap lapisan baru dikeluarkan dari oven.
- Tekan lapisan kek dengan alat penekan atau gelas yang rata untuk mengeluarkan angin jika ada.
- Sapu sedikit butter di atas nya.
- Ulang step 3-7 diatas untuk hijau, kuning, dan Merah kembali sehingga adunan habis.
Pastikan kek benar-benar sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang.
Untuk mendapatkan rasa yang sedap, jangan lupa ajak kami makan.
huhu.
Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL FB
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)
0 comments:
Post a Comment