Ais Krim Coffee mix Coklat disaluti Kacang Ekspresso
Bahan-bahannya :
- 2 cawan susu penuh krim
- 1 1/4 cawan krim berat
- 4 sudu besar tepung jagung
- 2/3 cawan gula
- 1/4 cawan biji kopi
- 3 sudu besar keju krim, pada suhu bilik
- 1/4 cawan coklat (dicincang halus)
- 1/4 kacang espresso (dicincang halus)
- Garam secukupnya (jgn byk2 nanti darah tinggi)
Cara membuatnya :
- Sukat 2 cawan susu,kemudian ketepikan 2 sudu besar susu di dalam mangkuk kecil berasingan dan ketepikan.
- Gabungkan baki susu yang banyak tadi bersama, krim, dan gula didalam periuk sederhana.
- Panaskan dengan api yang sederhana, Kacau untuk larutkan gula, masak ia hingga mendidih, kemudian tutup api.
- Kisar biji kopi sehingga halus, kemudian masukkan kedalam campuran susu yang dimasak tadi, tutup dan biarkan selama 25 minit.
- Kemudian tapiskan serbuk kopi menggunakan penapis halus dan biarkan susu yang dicampur kopi didalam periuk.
- Kemudian letakkan tepung jagung kedalam cawan, masukkan 2 sudu besar susu tadi dan gaul sehingga rata.
- kemudian perlahan-lahan masukkan tepung jagung itu kedalam campuran susu didalam periuk.
- Buka api sederhana dan panaskan kembali periuk dan masak sehingga mendidih.
- Rebus selama lebih kurang 1 minit, kacau selalu, sehingga campuran kental. Tutup api dapur.
- Gabungkan keju krim dan sedikit garam di dalam mangkuk besar dan pukul sehingga disebati.
- Tuangkan campuran susu panas, gaul sehingga sebati sepenuhnya kemudian tutup dan sejukkan dalam peti sejuk sehingga benar-benar sejuk.
- Setelah campuran susu itu benar-benar sejuk, tuangkan ke dalam pembuat ais krim dan proses mengikut arahan pengeluar.
- Masukkan kacang espresso yang dicincang. Kemudian pindahkan ais krim kedalam bekas kedap udara dan bekukan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum dihidangkan.
- Selesai dan bolehlah menjamu selera.. jangan lupa baca doa sebelum makan..
Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)
0 comments:
Post a Comment