Click Here!

Tuesday, September 8, 2015

Masak Lemak Cili Api N9 Bondaku Style

Masak Lemak Cili Api N9 Bondaku Style

Masakan ini adalah original pure Negeri Sembilan style.

Penyediaan : 30 - 40 min
Sajian : 4 orang

Bahan-bahan :

  • Kunyit   (3 inci) agak-agak kuning warna kuah.
  • Cili Api (20 ulas) ikut kemampuan makan pedas atau tidak
  • Serai     (3 btg)
  • Garam Kasar (Secukupnya) 
  • Santan  (2 biji kelapa)
  • Ketam  (8ekor)
  • 1 biji timun (dipotong 3 inci panjang petak dadu)

Cara-cara memasak :
  1. Kunyit, Cili Api, Serai dan Garam Kasar secukup rasa ditumbuk sehingga lumat. *Garam Kasar digunakan supaya ramuan mudah ditumbuk.
  2. Kemudian, santan yang sudah diperah dimasak di atas dapur bersama-sama ketam dan bahan-bahan yang ditumbuk sebentar tadi. 
  3. Masak di atas dapur selama 20- 30 minit. Dalam pada itu, pastikan anda tidak membiarkan Masak Lemak Cili Api tersebut terbiar begitu saja. Api di pasang pada kadar sederhana. Pastikan Masak Lemak Cili Api tersebut dijaga dan dikacau supaya Masak Lemak Cili Api tersebut tak over menggelegak sampai tumpah demi menjaga kualiti rasa.
  4. Kemudian masukkan timun dan biarkan selama 5 minit. (timun adalah pilihan dan ikut selera anda) kalau tidak letak pun tidak mengapa.
  5. Bolehlah dihidangkan.
  6. Sebelum makan jangan lupa baca doa makan dan selawat. Lebih berkat

Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL FB
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)

0 comments:

Post a Comment