Click Here!

Wednesday, September 2, 2015

Resepi Ayam Masak Merah Bondaku

Disediakan : Resepi Bondaku Original
Penyediaan : 50 min

Bahan-Bahan:

  • 1/2 ekor ayam
  • 1 cawan santan (menaikkan aura dan rasa)
Bahan-Bahan kisar ( kisar halus ):

  • 1 biji bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 2 cm lengkuas
  • 1 ulas kecil kunyit
  • 1 batang serai hiris nipis
  • 10-12 tangkai cili kering yg direbus dan dibuang biji
Bahan untuk ditumis :

  • Satu tangkai daun kari
  • 1 biji bawang besar (dihiris nipis)
  • 1 Kulit kayu manis























Cara Penyediaan:

  1. Potong ayam kepada beberapa bahagian sederhana besar.
  2. Gaulkan dengan garam dan kunyit. Goreng separuh masak.
  3. Dalam kuali berasingan, panaskan 1 senduk minyak. Apabila minyak sudah panas, masukkan bahan tumis.
  4. Kemudian masukkan pula bahan kisar halus dan masak hingga pecah minyak.
  5. Masukkan ayam, santan (jika anda suka) dan kacau sedikit hingga kuah mendidih serta menjadi pekat.
  6. Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula. Sedia untuk dihidang
















Tips:
  • Pastikan sambal dimasak sehingga betul-betul masak dan pecah minyak kerana kuah sambal yang tidak dimasak sempurna akan kurang sedap rasanya
  • Ayam masak merah amat serasi jika makan dengan nasi tomato. (kegemaran saya)
Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL FB
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)

0 comments:

Post a Comment