Penyediaan : 50 min
Bahan-Bahan:
- 1/2 ekor ayam
- 1 cawan santan (menaikkan aura dan rasa)
- Bahan-Bahan kisar ( kisar halus ):
- 1 biji bawang besar
- 3 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 2 cm lengkuas
- 1 ulas kecil kunyit
- 1 batang serai hiris nipis
- 10-12 tangkai cili kering yg direbus dan dibuang biji
- Bahan untuk ditumis :
- Satu tangkai daun kari
- 1 biji bawang besar (dihiris nipis)
- 1 Kulit kayu manis
Cara Penyediaan:
- Potong ayam kepada beberapa bahagian sederhana besar.
- Gaulkan dengan garam dan kunyit. Goreng separuh masak.
- Dalam kuali berasingan, panaskan 1 senduk minyak. Apabila minyak sudah panas, masukkan bahan tumis.
- Kemudian masukkan pula bahan kisar halus dan masak hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, santan (jika anda suka) dan kacau sedikit hingga kuah mendidih serta menjadi pekat.
- Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula. Sedia untuk dihidang
Tips:
- Pastikan sambal dimasak sehingga betul-betul masak dan pecah minyak kerana kuah sambal yang tidak dimasak sempurna akan kurang sedap rasanya
- Ayam masak merah amat serasi jika makan dengan nasi tomato. (kegemaran saya)
Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL FB
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL FB
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)
0 comments:
Post a Comment