Click Here!

Saturday, September 19, 2015

RESEPI MASAKAN KOREA STYLE BONDAKU

RESEPI KIMCHI HALAL SUPER DUPER


Disediakan : Resepi Bondaku Original
Penyediaan : 5 jam (tidak termasuk proses menyimpan kimchi) peram.



Bahan bahan :
  • 1 batang Lobak putih (Daikon)
  • 2 batang Kobis panjang (Napa cabbage atau hakusai)
  • 1 cawan Garam (kalau nak sedap boleh guna garam laut asli atau rock salt)
  • 2 batang Lobak merah
  • Dua pokok Daun bawang
  • Secekak Daun kucai
  • Dua biji Bawang besar holland


Cara membuat :
  1. Potong kobis saiz 4 segi, Sederhana besar, Jangan kecik sangat sebab nanti kecut. 
  2. kemudian gaulkan dengan garam, Pastikan garam kena pada setiap permukaan kobis tu. 
  3. Masukkan dalam mangkuk, kemudian tindih dengan benda berat dan biarkan selama 4 jam.
  4. Lepas 4 jam, air akan keluar dari kobis dan jadi layu, Basuh dan perah sebanyak 3 kali (Perah macam perah baju sampai airnya habis keluar kalau boleh)
  5. Kemudian gigit sikit kobis tu, kalau masin sangat bilas lagi.
  6. kemudian lobak dipotong memanjang ikut saiz batang mancis. 
  7. Bawang holland itu dihiris bulat bulat kemudian ketepikan. 

#Sementara tunggu kobis diperap dengan garam selama 4 jam, sediakan bahan untuk paste


Bahan-bahan untuk paste :

  • 1 cup korean chilli flake (brand Bidan, kalau suka pedas letak lebih. Kalau tiada, boleh gunakan serbuk cili cap baba's atau cili paste guna lada kering tu)
  • * Sebiji pear gong (kulit coklat, tapi kulitnya dibuang)
  • * Dua biji apple merah
  • * Sebiji bawang besar holland
  • * 5 ulas bawang putih
  • * 1 inci halia 
  • ** 1/4 cup Sos ikan
  • ** 4 sudu besar Tepung pulut
  • ** Air


Cara-cara membuat paste kimchi :


  1. Blender bahan bertanda * dengan air masak/air bertapis. 
  2. Tambah chilli flake dan kacau sebati. Kalau suka, letak sesudu gula.
  3. Campur semua bahan bertanda ** dan kacau sebati sampai tepung larut.
  4. Masak atas api yang perlahan sampai mendidih, jika pekat sangat tambah sedikit air dan jangan terlalu cair.
  5. Campurkan bahan * dan ** dan gaul sebati.
  6. Masukkan bahan-bahan yang dihiris saiz batang mancis tadi dan masukkan kobis yang dah diperap tadi. (Gaul rata) Kemudian masukkan ke dalam bekas, tutup rapat dan simpan di tempat gelap dan sejuk selama 24jam. 
  7. Jika dah ada buih-buih, itu tandanya dah jadi (jika anda suka masam biarkan lagi sehingga masam. 
  8. Kalau dah okay, terus masukkan ke dalam peti sejuk.

Tips :

  • Jika nak mudah sila gaul gunakan dulang atau mangkuk loyang yang besar.
  • Adunan Kimchi ni memang boleh dapat sedulang.
  • Kimchi paling sedap jika dibiarkan lebih kurang seminggu ke dua minggu dalam peti sejuk. Lagi power!!! umpmmmhhhh


Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)

0 comments:

Post a Comment