Hari ini kami ingin kongsikan bagaimana ingin memasak Resepi masak lemak cili api keli salai bondaku. Original hanyalah dari Resepi Bondaku Original.
BAHAN-BAHAN :
- 1 kilo ikan keli salai
- 5 cawan santan pekat
- 3 batang serai (dititik)
- 2 keping asam keping
- 2 biji tomato (dibelah dua) ataupun belimbing buluh (dibelah dua)
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
- 10 biji cili api
- 4 cm kunyit hidup
- garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
- Satukan santan pekat dengan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan biarkan kuah mendidih. Kacau kuah santan supaya tak pecah lemak kemudian masukkan asam keping dan kacau lagi.
- Bila kuah dah mendidih masukkan ikan salai , biarkan ikan keli menjadi lembut serta boleh la dimasukkan tomato yang dah di belah 2 tadi , biar tomato layu sikit dan boleh la ditutup api dapur.
- Bolehlah dihidangkan.
- Baca doa makan dan jemputlah kami makan,
Tips :
Untuk mendapatkan masakan yang betul-betul sedap dan original bolehlah mencuba dengan menggunakan dapur kayu. Memang TIPTOP.. Di akui oleh aku dan bondaku.. Perghhhhhh
Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL FB
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)
0 comments:
Post a Comment