Click Here!

Saturday, September 12, 2015

Masak Lemak Cili Api Ikan keli Salai Bondaku

Buat sesiapa yang pernah pergi ke Kuala Pilah melalui jalan Seremban - Kuala Pilah, pasti akan dapat banyak kedai yang menjual ikan keli salai, itik salai dan macam-macam yang tersalai. Banyak juga kedai-kedai makan yang menjual juadah yang enak-enak seperti gulai daging salai, berbagai jenis masak lemak cili api.
Hari ini kami ingin kongsikan bagaimana ingin memasak Resepi masak lemak cili api keli salai bondaku. Original hanyalah dari Resepi Bondaku Original.





BAHAN-BAHAN :
  • 1 kilo ikan keli salai 
  • 5 cawan santan pekat 
  • 3 batang serai (dititik)
  • 2 keping asam keping
  • 2 biji tomato (dibelah dua) ataupun belimbing buluh (dibelah dua)




BAHAN DITUMBUK LUMAT : 
  • 10 biji cili api 
  • 4 cm kunyit hidup 
  • garam secukup rasa 


CARA MEMASAK : 

  1. Satukan santan pekat dengan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan biarkan kuah mendidih. Kacau kuah santan supaya tak pecah lemak kemudian masukkan asam keping dan kacau lagi. 
  2. Bila kuah dah mendidih masukkan ikan salai , biarkan ikan keli menjadi lembut serta boleh la dimasukkan tomato yang dah di belah 2 tadi , biar tomato layu sikit dan boleh la ditutup api dapur.
  3. Bolehlah dihidangkan.
  4. Baca doa makan dan jemputlah kami makan,

Tips :
Untuk mendapatkan masakan yang betul-betul sedap dan original bolehlah mencuba dengan menggunakan dapur kayu. Memang TIPTOP.. Di akui oleh aku dan bondaku.. Perghhhhhh



Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL FB
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)

0 comments:

Post a Comment