Click Here!

Friday, September 4, 2015

Resepi Spagheti Carbonara

Bagi penggemar makanan Itali dan peminat spaghetti bolehlah mencuba resepi yang ternyata amat mudah dan sedap sekali. So ringan-ringankanlah jari jemari untuk share resepi yang disediakan ini ye. Ilmu kalau dikongsi dan memberi manfaat kepada semua adalah lebih diberkati.

RESEPI SPAGHETI CARBONARA
Cuisine / Masakan: Itali
Prep time / Masa penyediaan : 10 mins Cook time / Masa memasak: 15 mins Total time / Jumlah masa : 25 min
Serving for / Sajian untuk : 5 orang

BAHAN-BAHAN :
  • 1 paket spaghetti kering (500g)
  • 2 sudu besar minyak zaitun extra-virgin
  • 6 hiris Hirisan Ayam Figo, dipotong kecil
  • 12 – 14 biji cendawan butang atau Swiss Brown segar, dihiris
  • 4 ulas bawang putih, dicincang
  • 1 cawan parutan keju Parmesan (juga dikenali sebagai Parmaigiano-Reggiano dalam bahasa Itali)
  • 2 biji telur QL Deli Fresh
  • ¼ cawan krim putar (whipping cream)
  • Lada hitam yang dikisar segar
  • Garam secukup rasa
  • Parsli Itali sebagai perhiasan (terpulang)
CARA-CARA :
  1. Masak spaghetti di dalam air mendidih dengan ¼ sudu teh garam mengikut langkah memasak di paket. Ianya penting untuk menyediakan sos semasa pasta sedang dimasak kerana anda memerlukan pasta yang panas untuk meneruskan pemasakan telur mentah dalam campuran sos.
  2. Bila spaghetti hampir masak, panaskan minyak zauitun di kuali atas api sederhana. Gorengkan bawang putih, hirisan cendawan dan Hirisan Ayam Figo selama 3 – 4 minit sehingga cendawan masak.
  3. Pukulkan telur, keju Parmesan dan krim dalam mangkuk sehingga sebati. Tambahkan garam dan lada hitam untuk rasa.
  4. Salirkan spaghetti sehingga kering dan gaulkan dalam kuali selama 2 – 3 minit dengan menggunakan sepasang penyepit. Biarkan air panas di periuk untuk mencairkan sos carbonara nanti.
  5. Matikan api kuali dan tuangkan campuran telur/keju/krim ke atas pasta, dan gunakan penyepit untuk gaulkan spaghetti sehingga campuran telur memekat tetapi tidak menggumpal. (anda mesti memastikan api ditutup dahulu untuk mengelakkan sos carbonara dari menggumpal)
  6. Cairkan sos dengan 1 – 2 sudu besar air rebusan pasta jika perlu.
  7. Hidangkan dengan serta merta, ditabur dengan parutan keju Parmesan tambahan dan lada hitam kisar jika suka. Hiaskan dengan parsli Itali.
Tips :
  • Anda boleh gunakan jenis pasta lain seperti linguine atau fettuccine untuk menggantikan spaghetti.
  • Anda boleh memasak sos carbonara tanpa menggunakan krim, atau gantikan dengan susu jika suka.

Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL FB
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)
Kredit : QL Chef

0 comments:

Post a Comment