Click Here!

Sunday, September 27, 2015

RESEPI CEKODOK PISANG BONDAKU


Hari ini kami ingin berkongsi sedikit untuk jamuan minum petang anda semua jika beriadah bersama keluarga tersayang. Maybe resepi ni nampak simple dan x wow sangat, tapi percayalah bila rasanya yang sedap apabila dinikmati bersama keluarga tersayang di sepetang yang indah dan permai.. Wow anda bayangkanlah keharmonian dan kebahagiaan rumahtangga itu terserlah. Secara tak lansung hari minggu anda menjadi lebih wowww...
Kita cuba yeeeee...

BAHAN-BAHAN :

  • 8 biji pisang emas / pisang 40 hari / pisang yang anda suka. (pisang kaki adalah dilarang hehehe)
  • 3/4 camca teh soda bicarbonat
  • 1 camca besar gula perang @ 1/3 camca besar gula halus
  • 1 cawan tepung gandum (kalau nak banyak lagi gandakanlah bahan2 yang lain)
  • 1/4 camca teh garam halus
  • Minyak untuk menggoreng.. Minyak masak ok (minyak petrol adalah dilarang hehehe)


CARA MEMBUATNYA :


  1. Kupas pisang, lenyek bersama gula, garam dan soda bikarbonate hingga hancur. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 30 minit.
  2. Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak-banyak sekaligus sebab ianya akan kembang. Tapi ini bergantung pada saiz kuali yang anda gunakan.
  3. Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap. (Minyak berlebihan tidak baik untuk kesihatan)
  4. Sedia dihidangkan dan dinikmati bersama keluarga tersayang.

Tips menarik :
Cekodok pisang ni sedap jika dimakan dengan hidangan air teh o panas nipis. (teh boh cameron) huhu.. ataupun ikut selera masing-masing..



Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)

0 comments:

Post a Comment