Sempena dengan Hari Raya Aidiladha ini, saya ingin kongsikan sajian air Lai Chee Kang Bondaku untuk sajian para tetamu dan seisi keluarga.. Boleh lah cuba ye supaya dapat menjerat selera para tetamu yang berkunjung ke rumah anda. Sungguh menyelerakan dan memikat hati.
Disediakan : Resepi Bondaku Original
Penyediaan : 40 min ( hanya white fungus kena rendam lebih kurang 2 jam, so rendam awal-awal ye)
Bahan-bahannya :
- Gula batu
- Biji selasih - beli kat tesco, tak payah rendam
- Buah kembang semangkuk (rendam dahulu sehingga kembang dalam air panas)
- Buah pala
- Kacang
- Kurma merah kering
- tanah tanpa kulit goreng
- Nata de coco
- Kulat putih (white fungus) - rendam lebih kurang 2 jam dan racik kecil
- Barli (rebus sehingga lembut)
- Buah laici atau longan
- Gula kundur
- Kismis
Caranya :
- Mula2 rebus buah kurma merah kering bersama-sama daun pandan.
- Masukkan gula batu. Apabila gula batu dah larut,perlahankan api.
- Masukkan white fungus,selasih dan buah kembang semangkuk dalam periuk tu.
- Kacau la sampai sebati.Padamkan api.
Cara Hidang :
Masukkan bahan yang telah direbus dalam mangkuk. Campurkan buah pala, kacang tanah, nata de coco, barli, gula kundur dan kismis. enak diminum hangat atau sejuk.
Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)
0 comments:
Post a Comment