Disediakan : Resepi Bondaku Original
Penyediaan : 60 min
Bahan-Bahan :
- 1 ekor ayam
- 1 tin susu cair
- 1 botol tomato sos
- 4 labu bawang besar
- 1 biji asam limau nipis
- 15 biji buah badam
- 100g kismis
- 1 tin kecil minyak sapi untuk menggoreng
- 1 sudu teh ketumbar
- 2 sudu teh jintan manis
- 2 sudu teh jintan putih
- 2 sudu teh biji piun (kas-kas)
- 1 biji cabai
- 2 kelopak bunga lawang
- 1 hiris buah pala
- 1/2 inci halia putih
- 1 inci kulit kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 biji cili kering
- 2 inci halia
- 1 sudu teh zat paran (saffron)
- 1 kelopak bunga pala
- 2 ulas bawang putih
- sedikit garam
- Ayam dipotong (ikut pilihan anda) dan dibersihkan.
- Bawang putih, zat paran, bunga pala, dan sedikit garam ditumbuk dan digaul pada ayam dan diperapkan selama 15 minit supaya meresap ke dalam ayam.
- Rempah-rempah yang di atas digoreng tanpa minya, digiling hingga lumat ( kering ).
- Buah badam direndam dengan air panas dan dibuang kulitnya, dipotong kecil-kecil dan digoreng.
- Bawang besar dipotong nipis, digoreng hingga kuning dan diramas.
- Ayam yang diperapkan tadi hendaklah digoreng separuh masak dan diangkat.
- Masukkan ayam, susu cair, tomato sos, bawang besar, kismis dan rempah-rempah yang digiling ke dalam periuk.
- Perahkan asam limau nipis dan kacau hingga sebati.
- Masukkan juga minyak baki menggoreng ayam tadi.
- Jerang di atas api yang sederhana hingga masak.
- Perlahankan api biar naik baunya dan menjadi pekat. ( kuahnya tidak banyak)
- Dah selesai bolehlah dihidangkan
- Sebelum nak menjamu selera bacalah doa ye, supaya lebih berkat.
- Selamat menjamu selera
Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)
https://www.facebook.com/resepibondakuoriginal
0 comments:
Post a Comment