Click Here!

Friday, September 11, 2015

KUZI AYAM TANGKAP LELEH ALA BONDAKU


Disediakan : Resepi Bondaku Original
Penyediaan : 60 min

Bahan-Bahan :
  • 1 ekor ayam
  • 1 tin susu cair
  • 1 botol tomato sos
  • 4 labu bawang besar
  • 1 biji asam limau nipis
  • 15 biji buah badam
  • 100g kismis
  • 1 tin kecil minyak sapi untuk menggoreng
Bahan Untuk Rempah :

  • 1 sudu teh ketumbar
  • 2 sudu teh jintan manis
  • 2 sudu teh jintan putih
  • 2 sudu teh biji piun (kas-kas)
  • 1 biji cabai
  • 2 kelopak bunga lawang
  • 1 hiris buah pala
  • 1/2 inci halia putih
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji cili kering
  • 2 inci halia
Bahan Untuk Gaul Pada Ayam:
  • 1 sudu teh zat paran (saffron)
  • 1 kelopak bunga pala
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit garam
CARA-CARANYA:
  1. Ayam dipotong (ikut pilihan anda) dan dibersihkan.
  2. Bawang putih, zat paran, bunga pala, dan sedikit garam ditumbuk dan digaul pada ayam dan diperapkan selama 15 minit supaya meresap ke dalam ayam.
  3. Rempah-rempah yang di atas digoreng tanpa minya, digiling hingga lumat ( kering ).
  4. Buah badam direndam dengan air panas dan dibuang kulitnya, dipotong kecil-kecil dan digoreng.
  5. Bawang besar dipotong nipis, digoreng hingga kuning dan diramas.
  6. Ayam yang diperapkan tadi hendaklah digoreng separuh masak dan diangkat.
  7. Masukkan ayam, susu cair, tomato sos, bawang besar, kismis dan rempah-rempah yang digiling ke dalam periuk.
  8. Perahkan asam limau nipis dan kacau hingga sebati.
  9. Masukkan juga minyak baki menggoreng ayam tadi.
  10. Jerang di atas api yang sederhana hingga masak.
  11. Perlahankan api biar naik baunya dan menjadi pekat. ( kuahnya tidak banyak)
  12. Dah selesai bolehlah dihidangkan
  13. Sebelum nak menjamu selera bacalah doa ye, supaya lebih berkat. 
  14. Selamat menjamu selera

Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)
https://www.facebook.com/resepibondakuoriginal

0 comments:

Post a Comment