Click Here!

Monday, September 28, 2015

RESEPI TOMYAM THAI ALA BONDAKU


Bahan bahan :

  • 1 paket perencah tomyam
  • 1 kiub pati tomyam Maggi
  • 1 kiub pati ayam Maggi
  • 4 biji tomato
  • 6/7 cili padi  (kalau nak pedas tambah lagi)
  • 3 batang serai
  • 4 daun limau purut
  • Daun Pasli (diracik untuk taburkan selepas hidangan tomyam siap)
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 biji bawang besar
  • Lengkuas atau halia
  • Bahan rencah (ayam, udang, sotong dibersihkan dan dipotong kecil)
  • Bunga kubis
  • Carrot
  • Gula
  • Ajinomoto
  • Perencah Secukup rasa
  • Gula

Cara-caranya :

  1. Kisarkan 2 ulas bawang merah, 1 btg serai, 1 1/2 tomato, 3-4 ulas cili padi, ini adalah untuk memekatkan kuah sekaligus nak kuah tu rasa masam dan pedas secukup rasa.
  2. Masukkan air untuk kuah.
  3. Masukkan bahan kisar tadi dalam kuali dan 1 paket perencah tomyam.
  4. Kemudian masukkan carrot.
  5. Agak-agak carrot dah empuk, masukkan lebihan cili, serai yg dititik, halia/lengkuas yg dihiris, bawang besar, gula, garam. pati ayam, pati tomyam, perencah secukup rasa. Nak lagi sedap letak 2 sudu sos cili dan 2 sudu sos tiram. Confirm meletoppp.
  6. Bila dah mendidih boleh masukkan ayam udang sotong, bunga kubis, tomato dan daun limau purut.
  7. Biarkan mendidih api sederhana selama lebih kurang 10-15 min.
  8. Agak-agak ayam, udang, sotong dah masak bolehlah tutupkan api.
  9. Kemudian hidangkan bersama nasi putih panas.. umpmhhhhh
  10. Taburkan daun pasli kedalam tomyam untuk mendapatkan aroma herba terbaik.
  11. Baca doa makan dan jangan lupa jemput kami. huhuhu

Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)

0 comments:

Post a Comment