Bahan bahan :
- 1 paket perencah tomyam
- 1 kiub pati tomyam Maggi
- 1 kiub pati ayam Maggi
- 4 biji tomato
- 6/7 cili padi (kalau nak pedas tambah lagi)
- 3 batang serai
- 4 daun limau purut
- Daun Pasli (diracik untuk taburkan selepas hidangan tomyam siap)
- 2 ulas bawang merah
- 2 biji bawang besar
- Lengkuas atau halia
- Bahan rencah (ayam, udang, sotong dibersihkan dan dipotong kecil)
- Bunga kubis
- Carrot
- Gula
- Ajinomoto
- Perencah Secukup rasa
- Gula
Cara-caranya :
- Kisarkan 2 ulas bawang merah, 1 btg serai, 1 1/2 tomato, 3-4 ulas cili padi, ini adalah untuk memekatkan kuah sekaligus nak kuah tu rasa masam dan pedas secukup rasa.
- Masukkan air untuk kuah.
- Masukkan bahan kisar tadi dalam kuali dan 1 paket perencah tomyam.
- Kemudian masukkan carrot.
- Agak-agak carrot dah empuk, masukkan lebihan cili, serai yg dititik, halia/lengkuas yg dihiris, bawang besar, gula, garam. pati ayam, pati tomyam, perencah secukup rasa. Nak lagi sedap letak 2 sudu sos cili dan 2 sudu sos tiram. Confirm meletoppp.
- Bila dah mendidih boleh masukkan ayam udang sotong, bunga kubis, tomato dan daun limau purut.
- Biarkan mendidih api sederhana selama lebih kurang 10-15 min.
- Agak-agak ayam, udang, sotong dah masak bolehlah tutupkan api.
- Kemudian hidangkan bersama nasi putih panas.. umpmhhhhh
- Taburkan daun pasli kedalam tomyam untuk mendapatkan aroma herba terbaik.
- Baca doa makan dan jangan lupa jemput kami. huhuhu
Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)
0 comments:
Post a Comment