Disediakan : Resepi Bondaku Original
Penyediaan : 60 min
Bahan-bahan :
- Olive oil
- 3 ulas bahan putih - dicincang halus
- 2 helai cabai kering- dicincang halus
- Pasta (spagheti/penne/vermicelli)
- Sosej/ayam/seafoods - ikut suka
- Sos Prego Tradisional/ tomato ceri (chopped)/ 1 tin chopped tomato
- Garam
- Freshly ground black pepper
- Basil
- Parmesan cheese
Cara memasak :
- Masak pasta sehingga lembut. Toskan. Air rebusan pasta mestilah masin, Simpan sikit air pasta.
- Panaskan olive oil. Tumis bawang putih dan cabai kering sehingga wangi (jgn sehingga hangit nanti rasanya pahit)
- Masukkan bahan mentah (sosej/ayam/seafoods), tambah sedikit air rebusan pasta jika terlalu kering.
- Kemudian masukkan Sos prego tradisional. Resepi arrabiata yang asal gunakan tomato ceri. Jika anda gunakan tomato, masukkan tomato yang telah dipotong. Masak sehingga sos menjadi pekat. Boleh adjust kepekatan sos dengan air rebusan pasta.
- Masukkan garam dan black pepper. Biasanya saya tak masukkan garam dah sebab dah gunakan air rebusan pasta.
- Masukkan basil.
- Masukkan olive oil pada sos. Ia memberi rasa yang lebih pada sos dan memberi kilatan bila digaul dengan pasta.
- Gaul dengan pasta. Taburkan parmesan cheese.
- Bolehlah dihidangkan dan selamat menjamu selera, slurpppp
Senang, mudah dan sedap
Selamat mencuba sis :)
Share dan Like page kami : RESEPI BONDAKU ORIGINAL
Kalau nak share Sila komen "SAYA SHARE" Mohon kerjasama tQ
(Supaya fanpage lebih aktif di New Feed anda.)
0 comments:
Post a Comment